فاضلاب و محیط زیست | اثرات فاضلاب بر محیط زیست
این واقعیت که ما آب را غیرقابل استفاده می کنیم به معنای واقعی تخلیه منابع آب است. با وجود اینکه سطح زمین بیشتر از آب تشکیل شده است، این واقعیت را در نظر داشته باشید که ما در حال ریختن زباله به داخل آن آب هستیم. به معنای واقعی کلمه آبی را که به طور بالقوه می توانیم استفاده کنیم آلوده می کنیم. اما این میزان تنها خساراتی نیست که فاضلاب به محیط زیست وارد می کند.
معمولا نشت یا جاری شدن سیل می تواند باعث ورود فاضلاب کاملاً تصفیه نشده به رودخانه ها و سایر منابع آب و آلودگی آنها شود. عواقب آن زیاد نیست در ماه گذشته، بخش بزرگی از رودخانه محلی توسط فاضلاب آلوده شد. بیش از 15000 ماهی کشته شدند و اگر فاضلاب به منبع آب انسانی می رسید بدتر بود. آلودگی منابع آب می تواند باعث گسترش بیماری هایی مانند e-coli ، اسهال و هپاتیت A شود. از جمله اثرات مخرب فاضلاب بر محیط زیست عبارت اند از:
1- آلودگی آب و زیستگاه
فوری ترین اثر مخرب فاضلاب در محیط زیست زمانی است که با قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی مضر (موادی که در طول دوره طبیعی وجود نداشته باشد)، در آلودگی منابع آبی و تخریب زیستگاه های طبیعی و حیات وحش ساکن در آن زیستگاه ها نقش دارد.
2- ایجاد عوامل بیماری زا
فاضلاب یکی از بدترین منابع و ناقلین بیماری است. طبق گزارشی از سازمان بهداشت جهانی، سالانه بیش از 3.4 میلیون نفر بر اثر بیماری های فاضلاب می میرند. علاوه بر این که فاضلاب عوامل بیماری را با خود حمل می کند، ترکیبی از پسماند های انسانی، حلال ها و رنگ ها و … را ایجاد می کند که نه تنها آلوده هستند بلکه مردم را در معرض گازهای مضر قرار می دهند. هنگام استنشاق گاز فاضلاب یک خطر واقعی وجود دارد.
بیشتر بخوانید: UV در سیستم تصفیه آب
3 – تخریب خاک
فاضلاب اغلب تصفیه می شود و برای استفاده در آبیاری دوباره استفاده می شود. گویی که این به خودی خود بد نبوده است، اما فرایندهای تصفیه (treatment) آب و فاضلاب کاملاً موثر نیستند. هنگامی که فاضلاب به درستی تصفیه نشود، مواد شیمیایی مضر برای محصولات ممکن است به خاک راه پیدا کنند. این مواد شیمیایی باعث می شود که خاک محصولات کمتری با سرعت کمتری تولید کند. همچنین این واقعیت را نیز در نظر بگیرید که این محصولات در نهایت خورده می شوند و می تواند به انسان آسیب برساند.
4 – حاوی مواد مضر
ترکیب فاضلاب ممکن است شامل فلزات سنگین، عوامل بیماری زا، نمک ها، مواد شیمیایی سمی، روغن و گریس، مواد جامد، مواد مغذی، لجن، اسیدها و بازها، ترکیب آلی سمی، مواد آلی و غیرآلی (heavy metals, pathogens, salts, toxic chemicals, oil and grease, solids, nutrients, sludge, acids and bases, toxic organic compound, organic and inorganic materials) باشد. این پساب خطرات بی شماری را برای انسان، حیوانات و کل محیط زیست به همراه دارد. می تواند سمی، خورنده، واکنش پذیر، اسیدی و قابل اشتعال باشد. بنابراین، قبل از استفاده مجدد یا هدایت مجدد آن به منبع آب، باید مورد تصفیه قرار گیرد
5- آلودگی منابع آب
آبراهه ها به طور کلی بیشتر در معرض اثرات مضر فاضلاب هستند. ترکیبات سمی موجود در پساب، اکوسیستم های آبی (aquatic ecosystems) را مختل می کند. وقتی مقدار زیادی از مواد زیست تخریب پذیر (biodegradable) در آب قرار گرفت، ارگانیسم ها شروع به تجزیه آنها می کنند و آنها از اکسیژن محلول زیادی استفاده می کنند. اکسیژن محلول برای رشد حیوانات دریایی حیاتی است و با کم شدن آن می تواند برای ماهی ها تهدید کننده زندگی باشد که منجر به مرگ و میر ماهیان شود.
بیشتر بخوانید: تصفیه آب استخر پرورش ماهی
6- شناوری چربی و روغن
همچنین فاضلاب حاوی روغن و گریس است که تجزیه آن دشوارتر است و می تواند در سطح آب شناور شود. این بلوک های شناور مانع عبور نور مورد نیاز رشد گیاهان آبزی فتوسنتزی است. همچنین می تواند ماهی را خفه کرده و در پرهای پرندگان گیر کند. فلزات سنگین مانند سرب و جیوه، اینها هم برای انسان و هم برای حیوانات سمی هستند. اگر کسی از منبع آب آلوده نوشیده یا از آن ماهی بخورد، ممکن است از اثرات جدی سلامتی نیز رنج ببرد. همین امر در مورد حیوانات و گیاهان ساکن در آب اتفاق می افتد.
7- دمای بالای فاضلاب
هنگامی که فاضلاب تصفیه نشده دفع می شود، اغلب گرم یا حتی داغ است که می تواند دمای آب را بالا ببرد و اکوسیستم را بیشتر مختل کند. ماهی ها خونسرد هستند، بنابراین برای تنظیم دمای بدن خود به آب تکیه می کنند. اگر آب خیلی گرم باشد ، می تواند تنفس، تغذیه و حرکت را افزایش دهد. علاوه بر این، دمای آب بر میزان اکسیژن موجود در آن نیز تأثیر منفی می گذارد.
اثرات فاضلاب بر محیط زیست
متأسفانه تأثیرات فاضلاب (wastewater/sewage) بر محیط زیست تا حد زیادی منفی و مخرب است. قبل از دفع در محیط- معمولاً در دریا، باید به درستی تصفیه شود. به هر حال دو مشکل وجود دارد. اگر فاضلاب فقط قبل از دور ریختن تا حدی تصفیه شود، می تواند آب را آلوده کرده و به حجم عظیمی از حیات وحش آسیب برساند. تا آنجا که ما می خواهیم از آن اجتناب کنیم، فاضلاب یک ملاحظه مهم برای هر نقطه از جهان است. به زبان ساده، پساب و زباله های حمل شده در آب هستند. چه مواد خارج شده از توالت ، چه مقدار زیادی فاضلاب که از کارخانه های صنعتی خارج می شود – همه ما در این امر سهیم هستیم و در مجموع همه باید با آن کنار بیاییم. اما “برخورد” با فاضلاب دقیقاً چیست؟ و تاثیر فاضلاب بر محیط زیست چیست؟
در حقیقت فاضلاب، محصول جانبی استفاده از آب است. بنابراین، هر زمان که از شیر آب استفاده می کنید یا در توالت شستشو می کنید، آبی که استفاده می شود در نهایت به اقیانوس و دیگر منابع آبی بزرگ مانند دریاها منتقل می شود. این آب دور ریز غالباً پس از تصفیه آب در یک واحد، تخلیه می شود. اما موارد بسیاری وجود دارد که روشهای فعلی تصفیه فاضلاب برای ایمن سازی آن برای محیط زیست (environment) کافی نیست. عوامل بسیاری وجود دارد که ایمن سازی آب را دشوار می کند. دو عامل مهمترین تأثیر را دارند:
- حجم فاضلاب:
اساساً ، هر آبی که در خانه یا اداره استفاده کنید ، در نهایت به حجم فاضلاب تولید شده در ساختمان کمک می کند. استفاده از آب تحت استفاده داخلی و خارجی قرار خواهد گرفت.
استفاده داخلی شامل استفاده از آب در شیر آب، توالت و دوش است. این به هر آبی اطلاق می شود که از طریق زهکشی داخلی خانگی تخلیه شود. حدود 60٪ از فاضلاب را آبهایی تشکیل می دهند که به صورت داخلی استفاده می شوند.
مصارف خارجی شامل آبی است که برای نظافت گاراژها، آبیاری محصولات زراعی و باغ های آبی استفاده می شود. اینها معمولاً به سیستم های فاضلاب منتقل نمی شوند زیرا در خاک جذب می شوند یا به راحتی تبخیر می شوند. با این حال، این بدان معنا نیست که مواردی وجود ندارد که آب مورد استفاده خارجی به سیستم های زهکشی راه پیدا کند. این همان چیزی است که 40٪ از کل فاضلاب را تشکیل می دهد.
حجم فاضلاب تولید شده بین خصوصیات متفاوت است. این به میزان مصرف آب یک کاربرد خاص بستگی دارد. همانطور که گفته شد، همچنین بین تعداد خانوارهای منطقه و میزان بالقوه فاضلاب همبستگی زیادی وجود دارد. بر این اساس در پنج سال گذشته بالاترین تعداد خانه های نوساز وجود دارد و در نتیجه، انتظار می رود مقدار فاضلاب تولیدی به شدت افزایش یابد.
- سطح آلاینده های فاضلاب:
این موضوع در نهایت بر میزان فاضلاب پس از تصفیه آن بر محیط زیست تأثیر می گذارد. آلاینده ها شامل هر ماده شیمیایی است که صاحبان خانه تخلیه می کنند: رنگ، حلال، هورمون، روغن، علف کش، سموم دفع آفات، مواد زائد انسانی و غیره (paints, solvents, hormones, oils, herbicides, pesticides, human waste, etc.). ترکیبی از همه این محصولات هم برای انسان و هم برای حیات وحش خطرناک است.
چگونه می توان اثرات مخرب فاضلاب بر محیط زیست را کاهش داد؟
هر چند مشکل به نظر می رسد، اما می توانیم تأثیر آن بر محیط زیست را کاهش دهیم. مانند اکثر مشکلات اساسی، مشکل فاضلاب باید با تلاش جمعی حل شود. بهترین راهی که می توانیم در انجام آن مشارکت کنیم این است:
- صرفه جویی در مصرف آب
- به حداقل رساندن محتوای آلوده کننده فاضلاب
- فناوری نوآورانه غیر متمرکز آب
- فن آوری های بازسازی فاضلاب
همانطور که بارها و بارها توسط فعالان محیط زیست و محیط بانان ذکر شد، تنها راه موثر برای مبارزه با اثرات آلودگی، تلاش جمعی در همه سطوح است. آنچه در ظاهر بسیار ناچیز باشد، اگر در مقیاس بسیار وسیع تری اجرا شود، عملکرد بزرگی محسوب می شود. بنابراین، آنچه را که می توانید برای کمک به حفظ محیط زیست انجام دهید، آن را به خوبی انجام دهید و ثابت قدم باشید.
منبع: conserve-energy-future
3 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
در فصل تابستان کولر آبی به طور میانگین بین 200 تا 300 لیر آب در هر روز مصرف میکند و این رقم بسیار بالایی است که متاسفانه توجه نمیشود ، جایگزینی کولرهای گازی و استفاده از نیروگاههای خورشیدی یکی از بهترین راه های صرفه جویی در مصرف آب است ، اما مسئولین فقط و فقط در فکر جمع آوری پساب هستند .
سلام واقعا مطالب کاربردی جالبی دارید
سلام و درود خدمت شما ممنون از همراهیتون