میزان آلودگی فاضلاب با مقدار مواد معدنی، آلی و باکتریایی حل شده یا حل نشده در آب مشخص می شود. فاضلاب با روش های مکانیکی، شیمیایی، فیزیکی یا بیولوژیکی تصفیه می شود. فرآیندهای بیولوژیکی شامل اکسیداسیون مواد آلی موجود در پساب به صورت سوسپانسیون، کلوئید و محلول توسط میکروب ها است.
دو نوع تأسیسات برای تصفیه بیولوژیکی فاضلاب وجود دارد. نوع اول تأسیساتی است که تصفیه بیولوژیکی در شرایط مشابه طبیعی (مزارع فاضلاب، مزارع جذب و استخرهای بیولوژیکی فاضلاب) اتفاق می افتد. نوع دوم تاسیساتی با شرایط مصنوعی (فیلترهای بیولوژیکی و تانک های هوازی). فرآیند تصفیه در گروه اول به آرامی اتفاق می افتد، اکسیژن موجود در خاک و در آب و به دلیل متابولیسم میکروب ها آلودگی های آلی را اکسید می کند. تصفیه در گروه دوم از امکانات بسیار بالاتری برخوردار است.
از آنجا که الزامات درجه تصفیه فاضلاب مداوم در حال رشد است و تصفیه بیولوژیکی به تنهایی ممکن است همیشه قادر به تأمین آنها نباشد، پساب فاضلاب گاوداری باید توسط فرآوری بالاتری تصفیه شود.
تصفیه چنین فاضلابی یک فرآیند پیچیده است. این امر مستلزم بررسی دقیق قابلیت های هر مرکز به صورت موردی است. روش های مورد استفاده برای چنین تصفیه ای بیولوژیکی (حوضچه های بیولوژیکی با هوادهی طبیعی یا بیولوژیکی)، فیزیکی و شیمیایی (شناور سازی، جذب و ازن زنی) است.
هر میلی لیتر فاضلاب گاوداری شامل 810 باکتری هوازی و حداکثر 710 باکتری بی هوازی است، بنابراین باید قبل از آزادسازی به مزارع فاضلاب، ضد عفونی کامل انجام شود.
تصفیه فاضلاب بیولوژیکی
تاسیسات تصفیه فاضلاب بیولوژیکی در مزارع بزرگ دامداری در دسترس است، اما حتی فاضلاب آنها نیز شرایط خلوص را برای رهاسازی را ندارند. تصفیه چنین فاضلاب کاملاً پیچیده است. برای حل این مسئله دو موضوع لازم است: مشخصات فنی و فناوری مورد استفاده. مورد اول با پمپاژ فاضلاب و مخلوط شدن آن در مخازن اتفاق می افتد. مورد آخر مربوط به کیفیت آب فرآوری شده و هزینه تصفیه آن است. هزینه تصفیه فاضلاب بسیار غلیظ از مزارع دامی با روش های تصفیه سنتی با هزینه انرژی فرآیند و تشکیل مقدار زیادی لجن تعریف می شود.
گاهی اوقات مشکل حذف نیتروژن و فسفر از فاضلاب بوجود می آید. ویژگی های فاضلاب باید در نظر گرفته شود، از جمله غلظت ذرات معلق، ذرات ساینده، الیاف و غیره.
با استفاده از تجهیزات مدرن مشکلات فنی برطرف می شود. به عنوان مثال، برای پمپاژ مواد زائد با غلظت زیاد کود، یونجه یا شن و ماسه، از پمپ های مستغرق با پروانه های مخصوص از انواع مختلف استفاده می شود. راه حل اقتصادی مخلوط کردن فاضلاب بسیار غلیظ، از میکسرهای مستغرق استفاده می شود.
هوادهی، فرآیند تأمین اکسیژن به فرآیندهای بیولوژیکی، همیشه برای تصفیه فاضلاب گاوداری ها مشکل ساز بوده است. با توجه به محتوای بالای نمک، مواد آلی و سورفکتانتهای تشکیل شده در فرآیند هیدرولیز، انتقال جرم اکسیژن 40٪ کندتر از آب شیرین است. البته مدتی با استفاده از هوادهنده های اجکتور با پمپ های مستغرق این مشکلات برطرف شد.
از آن زمان با هواده های پنوماتیک یا مکانیکی مستغرق بر اساس اصل حباب های اتمیزه کننده با هم زدن افقی متوالی لجن با جریان قدرتمند تولید شده توسط میکسر جایگزین شدند. این امر منجر به تشکیل حباب های بسیار کوچک و اشباع اکسیژن زیاد می شود.
تصفیه بیولوژیکی فاضلاب دام ها
تصفیه بیولوژیکی فاضلاب دام ها در دو مرحله انجام می شود. به عنوان یک قاعده، حذف نیتروژن و فسفر در چنین امکاناتی پیش بینی نشده است. هزینه های بالای انرژی و مقدار زیادی لجن بخشی اجتناب ناپذیر در تصفیه فاضلاب می باشد.
توسعه هواده های پنوماتیک و مکانیکی و قابلیت هم زدن آنها بدون هوا روند نیتروژنیتریفیکاسیون با هوادهی دوره ای و بدون تجهیزات اضافی را برای راه اندازی هوادهی تسهیل می کند. زمانی که اکسیژن در دسترس است فرآیند را انجام دهید و در صورت عدم وجود، آن را هم بزنید.این فناوری جدید مبتنی بر نیتروژنیتریفیکاسیون (یک روش بیولوژیکی حذف نیتروژن) و تصفیه بی هوازی (anaerobic) فاضلاب است.
در روند تصفیه بی هوازی، اسیدهای چرب حذف می شوند، هیدرولیز مواد آلی با تشکیل نیتروژن آمونیوم اتفاق می افتد. نتیجه رشد PH به 9/7 – 6/7 با تشکیل منیزیم – آمونیوم – فسفات است که روی دیواره های خطوط لوله مستقر می شود تا 80-90٪ فسفر حذف شود.
2 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
سلام برای گاوداری و دامپروری با 50 راس گاو شیری پکیج تصفیه فاضلاب به درخواست محیط زیست میخواستیم
سلام و درود حدود 5 متر مکعب تولید فاضلاب دارید و باید از روش بیولوژیکی بیهوازی هوازی و همچنین فیزیکی شیمیایی جهت استفاده در پکیج تصفیه فاضلاب استفاده کرد تا به استاندارد کشاورزی و آبیاری فضای سبز برسد.