طیف وسیعی از محصولات غذایی در فرآوری مواد غذایی و کشاورزی چالش های مختلف فاضلاب را ارائه می دهد. به عنوان مثال می توان از میوه ها و سبزیجات، کنسرو مواد غذایی، گوشت، ماهی و مرغ، لبنیات، چربی ها و روغن ها نام برد.
پساب تولیدی مواد غذایی و فعالیت های کشاورزی منبع اصلی آلودگی محیط زیست است. همچنین مدیریت آن در بین سخت ترین و پرهزینه ترین پساب ها است زیرا فاضلاب فرآوری مواد غذایی (Food Processing) می تواند حاوی مقادیر زیادی مواد مغذی، کربن آلی، مواد آلی نیتروژن دار، مواد معدنی، جامدات معلق و محلول باشد و به همین دلیل از نظر بیوشیمیایی و شیمیایی اکسیژن زیادی دارد.
بایستی در سطوحی تصفیه شود که به دلیل تخلیه زیاد مواد مغذی یا اکسیژن در هنگام تخلیه مستقیم به منابع آب آسیب نرساند و یا هنگام تخلیه در فاضلاب، کارهای تصفیه عمومی (POTWs)را مختل نکند.
در ایالات متحده، این امر مشمول الزامات راهنمای پساب و مجوزهای سیستم حذف تخلیه آلاینده های ملی (NPDES)است. تصفیه ضایعات فرآوری مواد غذایی ممکن است از قدرت و حجم بیشتری نسبت به فرآوری و تولید حیوانات برخوردار باشند.
هر نوع فاضلاب فرآوری مواد غذایی فاکتورهای ویژه ای را در نظر خواهد گرفت و علاوه بر مسائل مربوط به عملکرد فن آوری، فصلی بودن تولید به پیچیدگی گزینه های تصفیه و عملیات در چندین صنعت می افزاید
گستردگی مواد غذایی و مواد زائد کشاورزی چالش های مختلفی را به همراه دارد. نمونه های صنعت عبارتند از:
محصولات گوشت و مرغ (meat and poultry)، صنایع ماهی (fishing industry)، محصولات لبنی (dairy)، میوه ها و سبزیجات (fruits and vegetables) برای کنسرو و نگهداری، محصولات دانه ای، شکر و قنادی های مربوطه، چربی ها و روغن ها، نوشیدنی ها و دم کردنی ها (beverages and brewing)، و غیره. مقدار اکسیژن مورد نیاز بیوشیمیایی (BOD)و میزان اکسیژن مورد نیاز شیمیایی (COD)برای بسیاری از پساب ها هزاران میلی گرم در لیتر است و برخی مانند تولید پنیر (cheese)، مشروبات الکلی (winery) و زیتون (olive) می توانند ده ها هزار در COD باشند.
بنابراین، در هر نوع پساب فاکتورهای ویژه ای را در نظر گرفت می شود و علاوه بر مسائل مربوط به عملکرد فناوری، فصلی بودن تولید به پیچیدگی های انتخاب و عملیات تصفیه در چندین صنعت می افزاید. در ادامه آنالیز کیفی پساب صتایع غذایی آورده شده است:
تکنولوژی تصفیه پساب فرآوری مواد غذایی
انواع فن آوری های تصفیه مورد استفاده برای فاضلاب فرآوری مواد غذایی در بین گزینه های تصفیه فاضلاب غیر معمول نیستند و شامل آرایه ای معمول از تصفیه های شیمیایی، بیولوژیکی و فیزیکی هستند. هر دو فرآیند هوازی (aerobic ) و بی هوازی (anaerobic) ممکن است استفاده شود که عبارتند از:
شناورسازی (flotation)، انعقاد (coagulation)، ته نشینی (sedimentation)، فیلتراسیون (filtration)، جذب سطحی (adsorption)، غشاها (membranes)، ته نشینی اولیه (primary settling)، لجن فعال ثانویه (secondary activated sludge)، هضم بی هوازی (anaerobic digestion) و حتی بازیابی دی اکسید کربن یا متان برای استفاده های بعدی.
علاوه بر این، بسیاری از پسماندها یا بقایای تصفیه شده به عنوان اصلاحات مفید خاک یا کودها، قابل استفاده در زمین هستند که می تواند بسیاری از نگرانی های تخلیه فاضلاب را کاهش دهد. اگرچه رواناب بیش از حد مواد مغذی به ویژه در هوای سرد رخ دهد، حتی این روش ها نیز می توانند مشکل ساز باشند.در ادامه استاندارد کیفی پساب تصفیه شده آورده شده است:
ایمنی محصول غذایی از اهمیت بالاتری برخوردار است و بازیافت در یک مرحله فرآیند برای برخی فرآیندهای غذایی، مانند چیلر خنک کننده آب در فرآوری گوشت و مرغ، طبق قانون مجاز است.
از آنجا که آب نه تنها برای مراحل پردازش، بلکه برای تمیز کردن تجهیزات، تأسیسات و کفها نیز مورد نیاز است، می توان از بازیافت در کارخانه استفاده کرد.
برای آن دسته از برنامه های تماسی غیرغذایی ممکن است از شوینده ها یا مواد افزودنی دیگری استفاده شود که ممکن است روندهای بعدی تصفیه را بهبود بخشد یا پیچیده کند. بازیافت در مواردی که تماس غذایی در آن نقش دارد، بین فرآیندها مشکل سازتر است زیرا ممکن است آلودگی های مختلفی ایجاد شود.
منبع: wastewater treatment challenges in food processing and agriculture
2 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
سلام خیلی عالی بود اطلاعات خوبی در مورد انواع پساب صنایع غذایی ارائه کردید تشکر
سلام و درود ارادت داریم مهندس در خدمتیم